Avokádo, lahodná superpotravina

Přesto, že je avokádo exotické ovoce, není vůbec problém ho u nás koupit prakticky v jakoukoli roční dobu. Avokádo lze určitě zařadit mezi superpotraviny, je velice oblíbené a poptávka po něm stoupá, stejně jako počet receptů, které tuhle surovinu zahrnují jako jednu z hlavních ingrediencí.

Avokádo

Avokádo pochází ze stromu s názvem Hruškovec přelahodný, který běžně roste na území Ameriky. Plod tohoto stromu, avokádo, má hruškovitý tvar a zelenou až hnědou nebo fialovou barvu. Mezi největší producenty avokáda patří Mexiko, Indonésie, Chile a Dominikánská republika.

Všechny druhy avokáda mají díky své slupce zajištěnou perfektní ochranu s minimální propustností. Díky slupce je avokádo označováno za nejčistší ovoce. Jeho slupka nepropustí dokonce ani žádné chemické ošetřující přípravky, které mohou pěstitelé používat.

Avokádo je bohaté na tuky vysoké biologické hodnoty, které jsou z větší části nenasycené a neobsahují cholesterol. Nejvíce zastoupená mastná kyselina v avokádu je kyselina olejová, která, stejně jako další tuky obsažené v tomto ovoci, je velice významná pro lidský metabolismus. Avokádo přitom obsahuje jen minimální množství volných mastných kyselin.

V dobách před Kolumbem konzumovali obyvatelé Ameriky avokádo místo masa. Má vysokou kalorickou a nutriční hodnotu.

  • Žádný živočišný produkt se avokádu nevyrovná v množství vitamínu E. Co se týče rostlinných potravin, mají vyšší obsah vitamínu E například olivy nebo semena. Vitamín E je vysoce účinný antioxidant, který chrání před stárnutím buněk a rakovinou.
  • Kromě vitamínu E avokádo ještě obsahuje vitamíny C, B3, B5, B6, C, H a K. Díky vitamínu C se velice dobře vstřebává.
  • Avokádo má ze všech druhů ovoce nejvíc železa.
  • Avokádo obsahuje o 35% více draslíku než banány. Obsahuje také 5% vlákniny.
  • Avokádo je zásadité, nedráždí sliznici a je vysoce šetrné k trávicí soustavě. Obsahuje také lutein, který pomáhá chránit zrak před nejrůznějšími degenerativními změnami.
  • Avokádo patří mezi nejvíce ceněné ovoce. Jeden kus avokáda obsahuje 30% doporučené denní dávky vlákniny.
  • 80% avokáda tvoří tuky, ovšem jedná se o takové tuky, kterých vůbec není třeba se bát jak jsme si již řekli. Pro tělo jsou totiž mnohem přínosnější než sacharidy obsažené v jiných druzích ovoce.

ZAJÍMAVOST: Avokádo je smrtelně jedovaté pro kanárky a papoušky.

Avokádo tvoří základ mexického quacamole. Přidává se do salátů, je možné ho grilovat, vytvářet z něj pomazánky a dokonce i domácí nutellu. Dá se zkrátka využít na bezpočet různých způsobů!

Máte rádi avokádo? Na jaký způsob si ho nejraději připravujete?

Ohodnoťte článek

Váš komentář