Pohanka, opomíjená superpotravina

Pohanka je neprávem opomíjená, bezlepková a lehce stravitelná potravina, která je bohatým zdrojem minerálních látek a enzymů. Odedávna byla pohanka považována za jídlo chudých, dnes je známá jako jedna z nejzdravějších superpotravin.

Pohanka se díky svému složení řadí mezi superpotraviny. O ostatních superpotravinách jsem si již řekli v jednom z předchozích článků. Jedná se o nejzdravější potraviny na světě.

Pohanka je vysoce citlivá na chemikálie, a proto je nutné pěstovat ji jen na neznečištěných a nekontaminovaných půdách. Obsahuje antioxidanty a vzácný vitamín P, takže vaše tělo chrání před volnými radikály. Posiluje cévy, žíly i imunitu a pomáhá při krvácení.

Síla pohanky

Síla a tajemství pohanky určitě tkví v jejím složení a množství účinných látek. Patří mezi ně například:

  • vitamín P
  • nenasycené mastné kyseliny
  • draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník
  • vitamíny B1 a B2
  • vitamíny C a E
  • aminokyseliny

Potravina v podobě, která tak trochu připomíná droboulinké oříšky, v sobě ukrývá takovou sílu, jakou by asi jen málokdo očekával. Díky velmi cennému vitamínu P v lidském těle nedochází k oxidaci vitamínu C a pohanka tak působí jako ochrana cév před volnými radikály a vznikem rakoviny.

Pohanka je bezlepková, takže je plně vhodná i pro jedince s bezlepkovou dietou.

Účinky pohanky:

  • pomáhá při žilních a cévních onemocněních
  • pomáhá při léčbě křečových žil
  • pomáhá při léčbě s hemeroidy
  • je účinná při častém krvácení z dásní a nosu
  • posiluje vazivové tkáně
  • posiluje potenci a libido
  • zlepšuje imunitu
  • působí jako prevence proti revmatu a artritidě
  • chrání tělo před bakteriemi
  • příznivě ovlivňuje krevní oběh

Jak pohanku připravit?

Pohanka se dá sehnat zcela snadno snad v každém supermarketu nebo obchodě se zdravou výživou. Koupit ji můžete ve formě:

  • zrnek
  • mouky
  • krupice
  • šrotu

Mezi nejjednodušší jídla, která lze z pohanky připravit, patří lívance, těstoviny, chléb, kaše nebo nákyp a kromě toho se využívá také jako zahušťovadlo.

Recepty s pohankou se dají sehnat poměrně snadno, protože na internetu jich je celá řada. Osobně bych moc ráda doporučila jeden skvělý vegetariánský recept na pohanku s hlívou ústřičnou na bílém víně. Pohanku můžete nahradit quinoou a víno šampaňským.

RECEPT: Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně

  • 250 g hlívy ústřičné
  • 1 červená cibule nebo 2 šalotky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje nebo máslo
  • 1 hrnek pohanky (loupané, najdete také jako pohankové kroupy)
  • 1 hrnek vody nebo vývaru
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 1 bobkový list
  • pár snítek tymiánu
  • čerstvě mletý pepř
  • parmezán podle chuti

Pohanka se nejdříve spaří horkou vodu, nechá se okapat a vloží se do hrce. Poté ji krátce nasucho orestujte, aby byla horká a zároveň uschla. Díky tomu po uvaření zůstane pěkně kompaktní, je pevnější a nerozvařuje se.

Následně pohanku osolte, přidejte bobkový list, zalijte jedním hrnkem horké vody, přiklopte pokličkou a vařte cca 5 minut. Poté vypněte a nechte dojít ještě 15 minut. Pohanka si tak zachová více vitamínů.

Na velké pánvi si orestujte cibulku nakrájemnou nadrobné kostičky, přidejte tymián, hlívu a ještě chvíli restujte. Poté po částech přidávejte víno, které se postupně odpařuje. Směs pak osolte, opepřete a nakonec přidejte špenát a pohanku. Vše dobře promíchejte.

Pokrm můžete posypat strouhaným parmezánem.

Zdroj: http://kitchenette.cz

Pro koho není pohanka příliš vhodná?

Jedincům s vysokým krevním tlakem sice neuškodí, ale neměli by ji konzumovat denně nebo příliš často. Při častém užívání totiž mírně zvyšuje krevní tlak. Denní užívání pohanky je však jen málo pravděpodobné. Pokud si ji dopřejete přibližně jednou za týden, budou vaše cévy ve skvělé formě!

Máte pohanku rádi? Znáte nějaký dobrý recept? Podělte se s námi o něj!

Pohanka, opomíjená superpotravina 4 x hlasováno

Váš komentář