Potraviny bohaté na prebiotika pomáhají posílit imunitu. Které to jsou?

Na samý úvod zmiňme rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky. S termínem probiotika jste se asi setkali častěji. Jedná se o tělu prospěšné bakterie. Mezi potraviny, v nichž se probiotika nachází, se řadí zejména mléčné výrobky, fermentované potraviny nebo tvrdé sýry. Probiotika mají příznivý vliv na imunitní systém, chrání naše tělo před patogeny, které nepříznivě ovlivňují náš organismus.

Prebiotika jsou naopak nestravitelné složky ve stravě, která potom slouží jako potrava pro zmíněná probiotika (bakterie) a vytváří tak ideální prostředí pro jejich život.

Prebiotika nejsou na rozdíl od probiotik živé. Tvoří potravu pro zdraví prospěšné bakterie. Z hlediska chemie jsou prebiotika sacharidy, které jsou pro člověka jinak nestravitelné (například inulin).

Prebiotika najdeme buď v potravinách, nebo doplňcích stravy. Přidávají se například do potravin jako jsou sušenky. V doplňcích stravy pak kombinují probiotika a vytváří tzv. symbiotika. Tato kombinace přináší vyšší možnost přežití pozitivně působících bakterií v lidském střevě. Kombinace probiotik a prebiotik pomáhá například při průjmech, zácpě i ke zlepšení imunity.

Potraviny bohaté na prebiotika

Obecně lze říci, že potraviny bohaté na prebiotika jsou všechny, které obsahují hodně vitamínu B a vlákniny. Je to například lněné semínko, banány, cizrna, pórek, celozrnné výrobky, fíky, rozinky nebo sušené švestky.

  • Chřest – má vysoký obsah vlákniny, železa, draslíku a vitamínů. Pomáhá vylučovat z těla škodlivé látky a pročišťuje krev. Zmírňuje zánětlivost těla a příznivě působí na trávení. Chřest se nesmí vařit příliš dlouhou dobu, protože se tím zbavuje cenných látek.
  • Banány – mají plno vitamínů a minerálů a kromě toho také obsahují inulin, což je rozpustná vláknina, která funguje jako strava pro bakterie tlustého střeva. Inulin vám pomáhá zbavit se chronických zánětů a dokáže podpořit zachování celistvosti tlustého střeva.
  • Česnek – má antibakteriální a antioxidační účinky, je bohatý na prebiotika. Pro získání všech jeho kvalit jezte česnek syrový.
  • Cibule – ze zeleniny je největším nositelem probiotických kultur a obsahuje inulin.
  • Topinambur – jeruzalémský artyčok a kořenová zelenina. Má vysoký obsah inulinu, železa, draslíku, fosforu a dalších vitamínů. Konzumovat ho můžete vařený, syrový či pečený.
  • Jablka – obsahují pektin, který příznivě působí na náš trávicí trakt. Pomáhá udržet normální hladinu cholesterolu v krvi a reguluje nárůst hladiny glukózy po jídle.

Účinky prebiotik na lidský organismus

  • příznivě ovlivňují mikroflóru tlustého střeva
  • snižují energetický příjem z potravin
  • zvětší objem stolice a potlačují zácpu
  • fungují jako prevence proti střevním infekcím a průjmu
  • posilují imunitu
  • fungují jako prevence proti rakovině konečníku a tlustého střeva
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • fungují jako prevence osteoporózy
  • snižují zánětlivé reakce sliznice tlustého střeva (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida)
Ohodnoťte článek

Váš komentář