Potraviny, které mají největší vliv na stárnutí

Dnešní doba nabízí výběr nesmírného množství potravin, jak přirozených a zdraví prospěšných, tak i těch méně zdravých nebo vyloženě zdraví poškozujících. Možná sami tušíte, o jakých potravinách je řeč. Které z nich jsou nejškodlivější a navíc mají vliv na stárnutí?

Alkohol

Velké množství alkoholu zatěžuje játra, která mají za úkol alkohol zpracovávat. S malým množstvím si poradí, ovšem s jakýmkoli množstvím obvykle ne. Musí mít čas se zregenerovat a pokud ho nemají, objeví se nežádoucí projevy v podobě akné, dermatitid, vrásek a stárnutí kůže.

Hranolky, zákusky a margarín

Nejen tyto potraviny, ale i další, které obsahují transmastné kyseliny, mohou mít projevy jako obezita nebo nemoci srdce. Kromě hranolek, zákusků a margarínu jsou to také chipsy, popcorn, pečivo a nejrůznější typy krekrů. Způsobují záněty a stárnutí. Všimněte si, že lidé, kteří ve velkém konzumují potraviny s obsahem transmastných kyselin, vypadají starší než stejně staří lidé, kteří se těmito „jedy“ neživí.

Uzeniny a masné výrobky

Salámy, šunka, slanina, klobásy a další podobné potraviny obsahují vysoké množství konzervantů, které způsobují záněty a kožní problémy nejrůznějšího rázu. V jednom z předchozích článků jsme si řekli, že kolagen je životně nezbytná bílkovina. Konzumace uzenin produkci kolagenu v těle ztěžuje. Pokud vaše tělo trpí nedostatkem kolagenu, vaše pokožka stárne, je bledá a vypadá nezdravě.

Levné náhražky cukru

Jedná se o glukózovo-fruktózový sirup, který je obsažen v nejrůznějších typech sladkostí, v limonádách a v konzervách. Jeho primárním úkolem je vylepšovat chuť potravin a prodloužit jejich záruční dobu. Náhražky cukru mají vliv na vznik zubního kazu a nemoci srdce. Podle vědeckých průzkumů také způsobují zrychlené stárnutí. Tyto nezdravé náhražky cukru lze zcela jistě omezit a jednoduše nahradit například ovocem nebo kvalitní hořkou čokoládou či medem.

Soli

Sůl se podílí na zadržování vody v těle a způsobuje potíže s vysokým tlakem. Pokud sůl konzumujete příliš často, je zcela jistě příčinou předčasného stárnutí. Sůl je nahraditelná například kořením, čerstvými bylinkami a citrónovou šťávou.

Přestože malé množství nebo občasná konzumace výše zmíněných potravin by riziko předčasného stárnutí vyvolávat nemělo, pokuste se nahradit zdravějšími variantami. Vaše tělo to určitě pozná.

Ohodnoťte článek

Váš komentář