Zázračná semínka quinoa

quinoa

Quinoa patří mezi superpotraviny současnosti, ovšem tato semínka znali už staří Inkové, kteří je uctívali jako matku zrn. Svůj původ mají v Jižní Americe a známe je také pod názvem Merlík čilský.

Moderní svět těmto semínkům věnuje velkou pozornost a rozhodně se není čemu divit. Quinoa je přímo studnice látek prospívajících zdraví, dobře chutná, je bez lepku a využít se dá jak ve slaných, tak ve sladkých jídlech.

Rozlišujeme 3 druhy quinoy:

  • bílá – s jemnou máslovou chutí
  • červená – s oříškovou příchutí
  • černá – je křupavá a chuťově hodně výrazná

Proč o semínkách quinoa mluvíme jako o zázračných? Protože mají opravdu nesmírnou řadu předností:

Zdraví prospěšná vláknina

Qinoa obsahuje velké množství vlákniny, díky nimž se v těle rychle spalují tuky a vstřebávají výživné látky. Díky, tomu je vláknina v quinoe není rozpustná, dokáže předcházet vzniku žlučových kamenů.

Je bohatá na bílkoviny

Není sice masem, ale obsahuje množství rostlinných bílkovin, které pomáhají zmírňovat nejrůznější zdravotní potíže a nemoci. Blahodárně působí také na růst svalové hmoty a regeneraci tkání. Už inčtí válečníci tušili, že má quinoa moc dodat jim sílu a léčit nejrůznější zranění.

Dodává tělu vápník a hořčík

Kombinace těchto dvou látek pomáhá řešit potíže se spánkem. Pokud si k večeři dáte pokrm z quinoy, bude se vám lépe a snadněji usínat. Díky obsahu vápníku quinoa posiluje kosti.

Je zdrojem vitamínu E a uhlohydrátů

Vitamín E je obsažen především v zelenině a jeho působením se vaše pleť stává mladší a svěžejší. Tato látka také snižuje riziko výskytu rakoviny.

Quinoa dokáže upravovat hladinu v cukru v krvi, takže je plně vhodná i pro diabetiky. Díky nízkému glykemickému indexu quinoa dokáže zasytit na dlouhou dobu a je tak ideální potravinou pokud se snažíte shodit nějaká ta kila navíc.

Jak se z quinoy vaří?

Její nespornou výhodou je také chuť. Ta je velmi příjemná a dá se kombinovat takřka s čímkoli. Často se z ní připravují saláty, zapéká se se zeleninou i masem, přidává se do těst na lívance a dá se z ní uvařit puding.

 

Vyzkoušeli jste už quinou? Znáte nějaký recept, který byste mohli ostatním doporučit? Podělte se o něj v naší diskuzi!

 

Martin

Zázračná semínka quinoa 1 x hlasováno

Diskuze Zázračná semínka quinoa (2 Komentářů )

  1. Martin 3.11.2015 at 11:40 - Reagovat

    Rád bych se podělil o vynikající recept na kaši z quinoe, kterou si často dávám ke snídani. Dodá totiž hodně energie a zasytí skutečně na dlouho:

    1 hrnek quinoe si spaříme horkou vodou a následně vaříme společně s kokosovým mlékem, špetkou skořice a kardamonu. Vaří se asi 15 – 20 minut a konzistencí by to měla být kaše. Pokud sladíte, doporučuji přidat lžičku medu.

    Zatímco se quinoa vaří, opražíme si na pánvi sušený kokos a nakrájíme plátky manga – tím pak kaši z quinoy ozdobíme. Všem moc doporučuji!

Váš komentář